Gold 2017 / Home Interior Products / Lighting / Professional

Triple Kick

  • Company
    Volker Haug
  • Director
    Volker Haug
  • Design Team
    Volker Haug, Fletcher Barns, Amy Lindner, Kohtaroh Matsuura, Bronte Stolz, Abde Nouamani, Meagan Streader

The Triple Kick provides an unassuming twist on the traditional ‘cord and bulb’ pendant, combining structural lines with refined materials and craftsmanship. This sophisticated fixture minimizes materiality while maximizing presence in both a playful and surprising, yet functional design. The design concept behind the Triple Kick considers the progression of the line from a single point of origin, to form an interesting interplay between intersections and cross sectional views. The luminaire eliminates superfluous elements attributed to traditional perceptions of decorative lighting in order to consciously reduce material wastage. The Triple Kick is made from brass and steel substrates that are fabricated using a combination of traditional metal spinning and modern machining methods. The linear frames are braised together and connected via braided metal or fabric cables, with a ceiling mount that counter-balances the intersecting arms below. Finishing applications incorporate polishing, linishing, bronzing and enameling. Componentry is assembled by hand to ensure the utmost care and quality. The Triple Kick is unique in that it involves the client in the design process throughout the selection of finishes and also in the configuration. This pendant is a modular, customizable design that can be composed in a variety of configurations allowing for the creation of personalized lighting arrangements. Alongside his highly skilled team, Volker Haug creates the Triple Kick at his studio in Melbourne, Australia. The studio adopts a village industry approach by handcrafting products to establish a personal connection between the maker and the material. Volker Haug engages local suppliers and artisans in the aim of supporting the community that likewise invests in the livelihood of the Studio.

Photo Credit: Volker Haug